marți, 30 august 2016

Dezvoltarea creierului si capacitatea acestuia de memorare cu ajutorul muzicii

                                          Muzica, un limbaj universal care schimba starea de spirit, prin transmiterea de emotie, se conecteaza cu noi printr-o mare varietate de sisteme neuronale.

                                         In epoca moderna, datorita diverselor studiile de caz facute in mod controlat, faptul ca ascultarea și redarea muzicii este un tratament puternic pentru sanatatea mintala. 
                                         In jur de 400 de lucrări științifice publicate au dovedit vechea zicala că "muzica este medicina." De fapt, cercetatorii demonstreaza ca adaugarea de terapie prin muzica la un tratament imbunatateste functionarea sociala.  În plus, terapia prin muzica a demonstrat eficacitatea tratamentelor pentru reducerea depresiei, anxietății și dureriilor cronice.

                                         Foarte important, educația muzicală ajuta deosebit de mult in accelerarea dezvoltarii creierului copiiilor, în special zonele creierului responsabile cu procesarea sunetelor, dezvoltarea limbajului, percepția vorbirii și a abilităților de citire.
                                        Exista un urias  impact al instruirii prin vocalize asupra dezvoltarii sociale, emoționale și cognitive a copiilor. Muzica accelerează maturizarea căii auditive din creier si creste eficienta acesteia. 
                                       Când auzim ceva, urechile noastre primesc vibrații pe care le transformă în semnale neuronale,  trimise la trunchiul cerebral, până la talamus in centrul creierului, și spre exterior până la destinația finală, cortexul auditiv primar, situat în apropiere de părțile laterale ale creierului.

                                     Studii încă din 1990 au constatat ca creierul raspunde la armonie. Cu ajutorul unui scaner PET pentru a monitoriza schimbarile activitatii neuronale, neurologii de la Universitatea McGill au descoperit că o parte a creierului este activata de muzica si incepe sa lucreze instantaneu, activitatea creierului devenind maxima, ca raspuns la armonie.
                                     Cercetatorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston au descoperit că muzicienii de sex masculin au creierul mai mare decat barbatii care nu au avut pregătire muzicală extensivă. 
                                      Armonie, melodie si ritm, sunt cateva dintre '' tratamentele '' benefice creierului pentru o desavarsita functionare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu